donderdag 14 juni 2012

Boek 4: Män som hatar kvinnor/ mannen die vrouwen haten


Mannen die vrouwen haten.

Recensie:


samenvatting:


Informatie over de schrijver:


Trailer:


Mikael Blomkvist is onderzoeksjournalist en mede-eigenaar van het maandblad 'Millennium'. Hij heeft zich vastgebeten in een zaak tegen de financieel expert, grootindustrieel en belegger Hans-Erik Wennerström. Deze spant een rechtszaak aan tegen Blomkvist wegens laster en de journalist wordt veroordeeld tot een geldboete en een gevangenisstraf van drie maanden. Dat is een grote tegenslag voor het blad en Blomkvist trekt zich daarna terug uit de redactie. Dan wordt hij benaderd door de bejaarde zakenman Henrik Vanger. Deze vraagt hem om onderzoek te doen naar de verdwijning van zijn jonge nicht Harriet die naar zijn inzicht het slachtoffer is geworden van moord. Als dekmantel voor het onderzoek dient het excuus dat Blomkvist bezig is met het schrijven van de biografie van Henrik Vanger. De zakenman biedt hem een salaris en de belofte dat hij na de afgesproken werkperiode van een jaar informatie zal krijgen over Wennerström. Blomkvists naspeuringen leiden vooralsnog tot meer vragen, totdat de mysterieuze Lisbeth Salander op zijn weg komt. Zij is een getraumatiseerde jonge vrouw met een bijzonder uiterlijk. Maar met uitzonderlijke kwaliteiten als onderzoeker en computerhacker. Het aparte tweetal vormt een team dat een oplossing vindt voor de niet begane misdaad. Ze bellanden in  gevaarlijke situaties waarbij zij niet altijd de jagers zijn, maar ook de prooi. Aan het eind van het boek is de titel volledig verklaard en is het Wennerström-concern bankroet door een boek van Mikael en de financiële manipulaties van Liesbeth.



Het thema van het boek is eigenlijk misdaad, en het is ook een beetje detective achtig. Het gaat natuurlijk allemaal om die moord en wie het heeft gedaan, en natuurlijk de lange weg naar het oplossen van dit probleem. Ik zelf hou wel heel veel van misdaad series. Bijvoorbeeld Sherlock Holmes, waarvan ik geen boek heb gelezen maar het is wel mijn favoriete film. Daarom denk ik dat het boek mij interesseerde, want soms vond ik het wel een beetje saai en te langdradig. Maar ik wilde gewoon weten hoe het afliep.

 Lisbeth is een heel apart meisje, ze is stil, afstandelijk, niet echt sociaal en ze heeft ook bijna geen vrienden. Maar ze is tevreden met haar leven hoe het nu is. Ze heeft geen vertrouwen in de overheidsinstanties. Daarnaast ziet ze er totaal niet standaard uit: mager, tatoeage van een wesp in haar nek, een draak op haar rug, een slingervormige tatoeage rond haar biceps, neuspiercing en  ravenzwart haar. Ze werkt voor Milton Security. Ze kan bovendien binnen een paar seconden apparaten hacken. Ik vind haar een heel mysterieus en apart persoon en dat is juist wat haar zo interessant maakt, je word nieuwsgierig naar wat ze in het volgende hoofdstuk bijvoorbeeld gaat doen.  Mikael  is Mede- eigenaar van het tijdschrift millenium.  Het lijkt eigenlijk een doodnormale man. Hij is heel charmant, en een kritische journalist. Hij wil alles geordend hebben en is heel netjes. Ik vind dat ze een beetje elkaars tegenpolen zijn.

zondag 3 juni 2012

Boek 3

Recensies:

http://www.8weekly.nl/artikel/9579/saskia-noort-koorts-zeuren-op-ibiza.html

http://www.volkskrant.nl/wca_item/boeken_detail/453/219884/Koorts.html

 

Samenvatting:

http://www.scholieren.com/boekverslagen/33792

Informatie over de schrijfster:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Saskia_Noort

Grenzen overschreden.

De hoofdpersonen in het verhaal zijn Dorien Keizer en Ellen, alle twee de dames hebben een Nederlandse nationaliteit.

Dorien is 35 jaar oud en werkt als redactrice bij het vrouwentijdschrift HER. Ze wilt graag een gezinnetje krijgen. Ze heeft een vriend die Joost heet, maar ze beëindigd de relatie voordat ze naar Ibiza gaat. Ze gaat dan tijdelijk bij Ellen wonen.

Ellen is ook heeft zoals er in het boek beschreven word:
piekerig blond lang haar, een gezicht zonder een spoortje make-up, grote bruine ogen, een popperige volle mond en een hele rits zilveren ringen in haar ogen. Ellen is styliste bij het tijdschrift HER. Ze is single en ook rond de 35 jaar oud. Ellen is een vreselijk chaotische vrouw en heel spontaan, maar toch zegt ze zelf dat ze meer op Dorien wil lijken, ze wil ook orde hebben in haar leven.

Ellen is een vrouw die geniet van het leven, ze feest er op los en wil alles proberen in het leven,’De pil knalt erin, ze is zo licht en zo zacht als een veertje, zo mooi als sneeuwwitje, vloeibaar en soepel, warm en vochtig.’ Dorien daarentegen is juist het tegenovergestelde ‘Waar zij overal chaos creëert, creëert Dorien rust en orde’ : ze weet waar haar grenzen zijn qua seks met vreemde mannen ’Hij tongt me nu gulzig en zoekt met zijn vinger tussen mijn benen naar het juiste plekje. ’no, you are sweet… maar dit wil ik niet’, fluister ik en duw hem weg.’ en drugs, de enige reden dat zij niet meer weet wat er die avond is gebeurd is omdat iemand drugs in haar sangria had gedaan. Dorien is ook een rustig en gedisciplineerde vrouw. ‘Dorien is haar bezemwagen, de vriendin die stilletjes de kreukels die zij achterlaat gladstrijkt.’ Dorien en Ellen zijn beste vriendinnen, maar ook eigenlijk elkaars tegenpolen. Bovendien willen ze alle twee de eigenschappen van de ander wel hebben. Maar ze kunnen vreselijk erg met elkaar lachen, en doen ook rustig van alles samen met elkaar: Een avondje rustig blowen met een shoarma broodje en een halve fles wodka is echt iets voor hun.’Hanna begon gelijk een preek over het belang van op tijd komen, waardoor ik plaatsvervangend kleurde en toen onze blikken elkaar vonden, de hare brutaal spottend, de mijne voorzichtig monsterend, wisten we beiden dat er tussen ons een innige vriendschap zou ontstaan, zoals je ook een man in de ogen kunt kijken en weten dat je ooit met elkaar de koffer in zult duiken.’

Als Dorien de ochtend nadat ze een avond daarvoor heel hard met Ellen heeft gefeest en alles heeft gedaan wat God verboden heeft wakker word, weet ze gelijk dat er iets mis is. Ellen, haar vriendin is die avond niet thuisgekomen. Dorien voelt natuurlijk dat het niet goed zit, want ze weet hoe slecht Ellen er aan toe was. Ze begint meteen een zoekactie, samen met een vriend die Nick heet, een man van in de 50 die ze die avond in Ibiza heeft ontmoet. De enige man die zij normaal vind op dit hele eiland en tenminste niet 24/7 aan de drugs zit. Ze voelt zicht vreselijk schuldig om van alles. Ze vind bijvoorbeeld het dom van zichzelf dat ze ooit het mobieltje van Ellen heeft aangenomen om in haar tasje te bewaren, want dan hadden ze elkaar nog kunnen vinden toen ze elkaar kwijt raakten. Ze raakt vaak in paniek. ‘ik boen mijn oksels en voel de misselijkmakende paniek weer opkomen, er zit een gat in mijn geheugen, wanneer ik me probeer te herinneren wat er bij het huis is gebeurd voel ik een leegte waar ik bang van word.’ Ze heeft namelijk het gevoel dat ze Ellen nooit meer levend terug gaat zien..

 



Dit is Samantha van Sex and the city, als ik aan Ellen denk doet deze vrouw me erg aan Ellen denken, blond haar bruine ogen enz. Het hun favoriete serie. Ellen houd ook heel erg van de uitspraak die Samantha gebruikt: I love you, but I love me more. Het is hun liefdesmotto.

donderdag 9 februari 2012

reactie van Julide op weblog van 2e boek

Ik vond het erg interessant om te lezen, ook goed verteld over de hoofdpersonen.
Je hebt duidelijke informatie gebruikt en vrijwel niks was overbodig.
Ik denk dat ik nu ook het boek ga lezen want je hebt me nieuwsgierig gemaakt :-)
Goed gedaan.
xxxxx Julide.

Ridderliteratuur

  1. Welke functie had ridderliteratuur? Noem er twee.
-      Ridderliteratuur werd geschreven en daarna voorgedragen om het volk te vermaken.
-      Ridderliteratuur had meestal een boodschap.
  1. Over welke onderwerpen gaan de ridderromans? Noem er vier.
-      Strijd/gevechten
-      Informatie over de mensheid (karaktereigenschappen).
-      Vrouwen
-      Bescherming en trouw aan de leenheer.
  1. Er zijn twee soorten ridderromans: de Artur –en Karelromans. Noem de kenmerken van de Arturroman. Noem de kenmerken van de Karelroman. Leg het verschil ertussen uit.
In Arturromans wordt de vrouw meer in haar waarde gelaten dan in de Karelromans. Daarnaast speelt de hoofse minne een voorname rol, zijn list en sluwheid belangrijker dan brute kracht en moed en treden er vaak sprookjesachtige elementen op. De ridders vechten op een waardige manier met elkaar en Artur speelt de hoofdrol. In de Karelromans gaat het meer over trouw aan de leenheer en trouw aan god en vrouwen hadden veel minder de hoofdrol. Karel de Grote speelde de rol in de Karelromans.

  1. Ga naar : www.literatuurgeschiedenis.nl: Ridderliteratuur
    Wat is de reden dat Karel uit Karel en de Elegast uit stelen gaat?
Nadat Karel de onbekende Elegast heeft verslagen in een gevecht, stelt hij zichzelf voor als Adelbrecht (‘van adellijke geboorte’), omdat hij niet wil dat Elegast weet dat hij uit stelen is gegaan. Adelbrecht stelt dan voor om bij koning Karel (bij zichzelf dus) in te breken, maar een verontwaardigde Elegast verwerpt zijn voorstel: hij is nog steeds trouw aan zijn vorst. Maar Karel gaat dan toch en omdat de Elegast nieuwsgierig is gaat hij mee.

  1. Beschrijf in maximaal tien woorden wat je hiervan vindt.
Ik vind het niet slim van de Elegast dat hij mee gaat met Karel omdat hij nieuwsgierig is.
  1. In vraag 3 heb je het verschil genoemd tussen Karelromans en Arturromans. Leg nu uit m.b.v. drie voorbeelden waarom Karel en de Elegast tot de Karelromans behoort.
-      Omdat het niet ging over vrouwen vereren.
-      Omdat het gaat over trouw en ontrouw zijn
-      Omdat het ook gaat over god en geestelijke
En al deze punten komen voor in de Karelromans.

7.    Noem 3 romans die tot de Karelromans horen. Zie hiervoor: www.lambda.radiotequila.be: voorhoofse epiek

-      Karel ende elegast
-      Ferguut
-      walewein

8.    In het Roelantslied zijn twee ridders. De ene is trouw, de andere ontrouw aan koning Karel. Wie zijn deze ridders? Geef in maximaal 30 woorden weer hoe ze handelen.
Roeland, olivier.
Roeland is de neef van Karel de grote. Karel vraagt raad aan hem. Olivier is de beste vriend van roeland.


9.    Leg uit waarom het Roelantslied een Karelroman is. Noem drie elementen.
a.    de stof gaat meestal terug op een historische figuur;
b.    strijd en brute kracht worden verheerlijkt;
c.    de vrouw speelt een ondergeschikte rol en wordt soms ruw behandeld;
d.    de trouw (aan God en de leenheer) is zeer belangrijk.

   10. Ga naar de Fokke en Sukke: www.literatuurgeschiedenis.nl: Fokke en Sukke
  • Waar dient een maliënkolder voor? Als bescherming bij een riddegevecht voor een zwaard
  • Becommentarieer deze Fokke en Sukke in ongeveer 100 woorden.
Staat niet meer op de site

De bovenstaande tien vragen over Karelromans hebben we je geleid naar de sites voor antwoorden.


Voor de volgende vragen over Arturromans verwijzen we naar de bronnenlijst en zoek je meestal zelf actief naar je antwoorden. Zie bronnen.


11. Wie was Ferguut?
Je antwoord mag maximaal 30 woorden bevatten.
De Ferguut alias De Ridder met het Witte Schild is een Middelnederlandse niet-historische Arthurroman, geschreven in de voor de Middelnederlandse epiek gebruikelijke gepaard rijmende verzen, vermoedelijk in het derde kwart van de 13e eeuw. De Ferguut is een vertaling / bewerking van de Oudfranse Arturroman in verzen Fergus alias Le Chevalier au Biel Escu van Guillaume le Clerc
12. Ferguut behoort tot de Arturromans. Wie is de uitvinder hiervan?
Chrétien de Troyes
Leg uit hoe je ridder kon worden. Doe dit m.b.v. het verhaal van Ferguut.



Om een ridder te worden moest je een man zijn en uit een adellijke familie komen. Om ridder te worden moest je zo vroeg mogelijk met je opleiding beginnen. Vanaf zeven jaar werd je naar een ander kasteel gestuurd waar je tafels moesten leren bedienen en les kregen in goede manieren. Een soldaat leerde de jongens vechten. Het eerste paard van een jongen was een houten paard dat op wieltjes vooruit getrokken werd. Met een bezem die als lans diende kon men oefenen in het aanvallen te paard. Als je veertien jaar oud was, werd je een schildknaap. Na vier jaar schildknaap te zijn geweest werd je ridder. Vooraf werd er een nachtwake gehouden. De volgende dag werd je met een zwaard tot ridder geslagen.
14. Noem vier films die over ridder Artur gaan. * King Arthur
* Excalibur
* First knight
* Merlin
15.
Noem de namen van vier ridders die een grote rol spelen in Arturromans.
* Lancelot
* Genievre
* Walewein
* Galaad
16. Lees hoofdstuk vier tot en met zes door van: www.koningartur.nl: Middeleeuwse Literatuur Maak alleen de vragen van deze hoofdstukken:
Hoofdstuk 4: 1, 2, 3,
Hoofdstuk 5: 2, 3, 4, 5, 6a, Hoofdstuk 6: 1.
17. Noem de kenmerken van hoofsheid.
hoge waardering van de vrouw, moedige, sterke en slimme ridders
18. Omschrijf het onhoofse gedrag van Ferguut.
Ferguut is geen hoofse ridder. Hij begrijpt de hoofse conversatie, die bol staat van figuurlijk taalgebruik, niet. Hij weet ook niet wat hoofse liefde is omdat hij Galiene afwijst en liever gaat vechten. Het was ongepast als ridder een dame een dienst te weigeren
19. Ga naar: www.beatrijs.com Je bent nu bij een adviesrubriek van Beatrijs Ritsema over moderne manieren. Je bent een leerling van deze tijd, maar je reageert als een hoofse ridder. Hoe zou je persoonlijke reactie dan geweest zijn? Verwoord dit in maximaal 50 woorden.
 Een vrouw kan heus wel zelf uitstappen
Als hoofse ridder laat je een vrouw niet zelf uitstappen, daarbij helpt hij haar. Je moet een vrouw in ere houden en jijzelf moet laten zien dat je kracht en moed heb, door de vrouw uit de auto te helpen. Je bent tegelijkertijd ook trouw omdat je een vrouw te hulp staat. Je verleent ze een dienst dus je vrijgevigheid komt ook aan de orde.
20. Ga naar www.precies160.nl Bestudeer wat een "160" is. Na enige pagina's verschijnt rechts bovenin een zoekbox. Typ in de zoekbox "ic sach" en klik op zoeken. Vergelijk deze 160, (een gedichtje precies even lang als een sms’je) met de oorspronkelijk tekst "Ick sach noyt so roden mond" op www.literatuurgeschiedenis.nl. Maak nu zelf een 160 in middelnederlands gecombineerd met sms-taal. Natuurlijk heeft je 160 alle kenmerken van hoofsheid. Maak daarvoor gebruik van de mogelijkheden van www.precies160.nl. Achter de envelop verschijnt een gedicht van de dag. Als je op de rode # klikt, kom je in een menu; kies schrijf 160 en er wordt automatisch voor je geteld. Wil je niet publiceren? Kopieer dan je 160 in een worddocument. Publiceer je wel, dan kun je een ‘printscreen’ maken als bewijs en de link doormailen bij je antwoorden.

zondag 5 februari 2012

Rap recensie

Recensie rap nederlands

Ik vind het leuk dat de school zoiets organiseert, maar de rap zelf vond ik niet zo goed. De man rapte met zijn ogen dicht, hij maakte niet echt goed contact met het publiek. De man was ook niet altijd goed te verstaan, daarom hadden zij er een scherm achter staan waarbij je de tekst die hij rapte mee kon lezen, dit vond ik een heel goed idee. Maar omdat ik een beetje aan de zijkant zat, heb ik niks van die tekst op het scherm kunnen lezen, omdat die man er de hele tijd voor stond! Dat vond ik wel jammer. Voor de rest vond ik het een beetje saai. Bovendien snapte ik niet wat die andere man erbij deed, hij zat maar een beetje aan een tafeltje te schrijven. Het duurde ook best wel lang, en om dan kinderen van onze leeftijd zo lang te boeien met een rap, is bijna ook onmogelijk. Het verhaal zelf vind ik wel grappig, omdat die vos echt zo gemeen is en zulke sluwe plannetjes heeft en dat vind ik wel grappig. Ik vond het leuk dat we dit verhaal in de klas hebben besproken.

Trailer turks fruit

http://www.youtube.com/watch?v=mkt_5BQ1jD0

Turks fruit

Link naar goede recensie:
link naar informatie schrijver:
link naar goede samenvatting:


plot:
Het verhaal gaat over de ik-persoon die Erik heet, het verhaal bestaat ook grotendeels uit flashbacks. De ik-persoon ontmoet Olga als hij staat te liften en zij hem oppikt, de ontmoeting leid al snel tot een vrijpartij en daarna tot een ongeluk. Twee maanden later ontmoeten ze elkaar weer, waarna ze besluiten samen te gaan wonen en daarna te gaan trouwen.  Daarna komen weer een paar flashbacks, over zijn relatie met Olga en over gebeurtenissen in haar jeugd.  De ik-persoon  mag de vader van Olga wel, maar de moeder van Olga totaal niet. De vader van Olga overlijd. De ik-persoon vind dat dat de schuld is van de moeder van Olga, zij wist dat hij op dieet was maar voerde hem de hele tijd vet eten, hij vind het eigenlijk dus moord . Als Olga zit te flirten met de zakenrelatie van haar ouders, komt er een keerpunt in hun relatie. Hij slaat Olga, daardoor verlaat Olga hem en gaat terug naar haar moeder.  Daarna heeft hij nog een paar andere relaties, maar geen een kan tippen aan Olga. Ook Olga heeft nog een paar andere relaties. Ze word zwanger maar krijgt een operatie aan haar eierstokken, waarna de relatie word verbroken. Ondertussen is haar uiterlijk erg veranderd. Olga krijgt last van hoofdpijn, ze blijkt een hersentumor te hebben. Hij kan niet meer verwijderd worden. Ze word kaal, daarom koopt de ik-persoon een pruik met fel rood haar voor haar, waar ze heel blij mee is. Ze eet in die tijd bijna alleen maar Turks fruit. Ze sterft op een vroege voorjaarsavond en word met haar pruik gecremeerd.

De thema’s van het boek zijn seks liefde en verdriet: De ik-persoon hield ontzettend veel van Olga, dat kan je zien op de manier hoe hij over haar praat, hij noemt heel veel kleine details van haar, en weet ook super veel over haar te vertellen.  Seks omdat er absurd veel seks momenten in het boek voorkomen, ze worden ook goed omschreven. En verdriet omdat hij heel veel verdriet heeft met de dood van Olga, aan het begin van het boek zit hij ook echt in een rouw periode. Hij  hield zo ontzettend veel van haar, je kan gewoon bijna zijn pijn voelen.

Hoofdpersonen:

Erik is een man die duidelijk heel erg veel van Olga houdt. Wat ik super romantisch en lief vind.
Hij is ook een man die niet veel om de meningen van andere mensen geeft, ook dat vind ik een hele leuke eigenschap. Olga is een vrouw die veel 'jeugdtrauma's' heeft mee gemaakt, ik vind dat dat haar soms wel een beetje apart en onbegrijpelijk maakt. Maar ook zij is een hele lieve vrouw, Die stiekem toch ook heel veel van Erik houd.

Ik vond dit een heel mooi en ontroerend boek, erg leuk met die flashbacks over bijvoorbeeld haar jeugd. Ik kon me echt goed inleven in de hoofdpersoon, ik kan bijna zijn pijn voelen. Ik vind dit ook een heel lief boek, omdat hij op zo’n lieve manier over haar praat. Alleen snapte je aan het begin van het boek soms niet zo veel van, maar als je verder ging lezen begon je steeds meer ervan te snappen.